Een andere kijk op adhd

 

Donderdagavond ben ik naar een informatiebijeenkomst geweest over Adhd in bibliotheek Vleuterwijde.
Ik vond het heel interessant, leerzaam en positief.
De sprekers waren Ton Sterk en Anne Marie Preusting, beide coach op het gebied van adhd en add.
Het idee was om een andere kijk  op adhd te bespreken.
Er waren veel ouders van kinderen met adhd, dus werd veel aandacht besteed aan adhd bij kinderen, maar hetzelfde geldt ook voor volwassenen.


Negatief beeld 

De laatste tijd is de aandachtsstoornis helemaal hot. Je hoort er heel veel over en vaak zijn dit tegenstrijdige en negatieve berichten. Mensen met adhd zijn maar lastig en moeten volgestopt worden met pillen zodat zij zich kunnen aanpassen aan de maatschappij.
Wat adhd precies is, is nog steeds niet helemaal duidelijk, maar dat is eigenlijk ook niet van belang.
Simpel is het een manier van denken, een aanleg in voorkeuren.

Ik heb zelf geen diagnose, maar herken me wel in veel punten.


Aanpassen aan verwachtingen

Een persoon met adhd is een mens in de maatschappij. Door het beeld dat wijzelf en anderen hebben van wat de maatschappij van ons verwacht, worden wij onder druk gezet om ons aan te passen en ons anders te gedragen dan wat van nature bij ons past. Door deze ontrouw aan onze natuur en door deze stress, kunnen veel lichamelijke en psychische klachten ontstaan zoals slapeloosheid, darmproblemen, depressiviteit etc. In principe is de maatschappij een dood ding en verwacht dus niks van je. Iedereen heeft zijn eigen werkelijkheid en dingen zijn zo door het beeld dat jij ervan vormt.


Dominante hersenhelft.

Ieder mens heeft 2 hersenhelften met verschillende functies, waarvan er eentje dominant is.
De linkerhersenhelft houdt zich bezig met taal, logica en analyse.
De rechterhersenhelft houdt zich bezig met beelden en creativiteit.
De westerse samenleving en het onderwijs zijn erg georiënteerd op logische denkers, orde, structuur, efficiëntie en effectiviteit. Maar vergeten wordt dat we ook creativiteit nodig hebben.
Het is belangrijk om je eigen ritme te kunnen volgen. Geef creativiteit de ruimte!

Een persoon met adhd heeft een rechter dominate hersenhelft en denkt dus out of the box en associatief.


focus op het negatieve

Een behoefte van elk mens is gezien en geaccepteerd te worden. Kinderen die zich in de klas niet goed kunnen concentreren en druk zijn, krijgen constant te horen dat zij het niet goed doen, waardoor vaak een negatief zelfbeeld en faalangst ontstaat.

Bij de opvoeding van puppy’s krijg je te horen: elke keer belonen en negatieve situaties zoveel mogelijk vermijden. Zo werkt het bij mensen precies hetzelfde.


een positieve intentie

Een vader vroeg zich af of zijn zoon er niks aan kan doen of dat hij het er soms om doet.
Een mooie gedachte uit de NLP is dat achter elk gedrag een positieve intentie schuilt.

Mensen vertonen bepaald gedrag omdat zij hiermee iets teweeg willen brengen, bijvoorbeeld aandacht krijgen.  Bedenk eens waarom iemand doet wat hij doet. Wat levert dit gedrag op en hoe kan dit op een andere manier bereikt worden?


Wat is belangrijk voor jou?

Mensen met adhd zeggen vaak: ik kan me niet concentreren. Maar als je gedachten ergens anders zijn, bedenk dan: waar zijn je gedachten wel?  Wat vind jij belangrijk en de moeite waard?


Medicatie

Medicatie is vaak symptoombestrijding. Het is goed om te kijken naar de reden van het slikken van medicijnen. Kan dit ook op een andere manier worden opgelost? Het kan ook zijn dat je met behulp van bijvoorbeeld ritalin makkelijker een studie kunt doorlopen. Het is zoeken naar mogelijkheden die voor jou werken.

coaching

Het is een interessant onderwerp en er valt nog van alles over te zeggen, allerlei theorieën te bespreken. Maar ik vond deze avond in ieder geval erg leuk door de positieve benadering en het enthousiasme van de coaches. Het lijkt mij heel fijn om door deze mensen begeleid te worden.
Dus mocht je op zoek zijn naar een coach, bezoek dan eens de website van

Anne Marie: Mindyourheart.nl

Ton: clearminded.nl


Bibliotheek agenda

In de bibliotheek zijn vaker gratis lezingen te bezoeken.  Kijk op
http://www.bibliotheekutrecht.nl/actueel/nieuws-en-agenda.html voor de agenda.

 

ADHD

 

2 gedachten over “Een andere kijk op adhd”

 1. beste Charlotte,

  leuk om te lezen. Ik ben zelf actief op adhdblog.nl en probeer andere leden daar van die visie te overtuigen. We hebben geen stoornis. We hebben meer moeite om onze ware aard te onderdrukken en ons aan te passen aan een manier van leven die niet bij onze natuur past. In onze maatschappij is er geen ruimte voor diversiteit. We moeten allemaal mee met de stroom en als we daar moeite mee hebben worden we gelabeld, krijgen medicatie en therapie zodat we toch meekunnen. Dat leidt allemaal tot een laag zelfbeeld (want er is iets mis met je) en allerlei psychische klachten op latere leeftijd.

  Ik heb altijd het gevoel gehad dat er iets niet klopte. Diep vanbinnen knaagde er iets. Het is dubbel : je wil je erbij horen en je blijven aanpassen aan een systeem waarvan je ergens voelt dat het niet bij je past en waar je eigenlijk wil tegen revolteren. Ondanks dat knagend gevoel blijf je je maar aanpassen, maar dat kost je zoveel energie dat het op termijn leidt tot : slaapproblemen, burn-out, depressie enz…

  En als je dan eindelijk de diagnose krijgt raak je alleen maar meer gefrustreerd omdat de behandeling bestaat uit medicatie en gedragstherapie om je ‘nog maar eens’ aan te passen.

  Ik ben blij dat er andere mensen die visie delen, maar ik zie nog te weinig verandering. Het merendeel van de zogenaamde ADHD-ers is er nog te veel van overtuigd dat ze een stoornis hebben. Ze negeren hun lichaam dat in opstand komt en sussen zich met de gedachte dat ze ooit toch ‘normaal’ zullen kunnen functioneren. Ze denken er niet aan op een manier te gaan leven die meer aansluit bij wie ze zijn. Ik vind het schrijnend…

  groetjes,

  Mathieu

  1. Hoi Mathieu,

   Dank voor je reactie. Ik moest even terughalen wat ik geschreven had, want het is alweer een paar jaar geleden 😉 Leuk en interessant dat je ook blogt over dit onderwerp. Ik zal de site eens bekijken.

   Groetjes Charlotte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *