Ik heb een baantje!

Al een tijdje ben ik bezig met solliciteren en nu heb ik dan eindelijk een bijbaantje gevonden. Joepie!

In begin 30 juni als postsorteerder voor 10 uur in de week.
Nou klinkt dat natuurlijk niet heel spannend, maar ik heb er best goede verhalen over gehoord. Het schijnt onder postsorteerders best gezellig te zijn. Het voornaamste is dat ik een klein centje bijverdien.

Het vinden van een baantje is een heel proces geweest, waar ik graag wat meer over vertel:

Al een paar maanden ben ik, de ene keer wat intensiever dan de andere keer, bezig geweest met solliciteren.
Het leek mij wel draaglijk om als baliemedewerker of receptioniste aan de slag te gaan, dus heb ik gereageerd op aardig wat vacatures en ben ik een aantal keer op gesprek geweest.

Ook ben ik langs geweest bij een stuk of 12 uitzendbureau´s om me in te schrijven. (behalve bij Randstad, want hier sta ik op de zwarte lijst, waarover later meer)
De intercedentes waren verbaasd te zien dat iemand de moeite neemt om fysiek langs te komen en verwezen me allemaal door naar de website.

Ik ben bij een aantal bedrijven op gesprek geweest, waarbij ik na elk gesprek erg moe was en thuis in huilen uitbarstte.

hand-603692_640

Assessement

Voor werk als klantenservice-medewerker heb ik een ´talent-Pitch´ moeten doen. Voorafgaand aan de sollicitatieprocedure moest ik op mijn computer een uitgebreide assessment doen, bestaande uit een intelligentietest, persoonlijkheidstest, casussen van lastige klanten, vaardigheden- en kennistests. Als ik daarvoor zou slagen zou ik op gesprek mogen en daarna een een fulltime training volgen van 3 weken om uiteindelijk parttime als klantenservice-medewerker aan de slag te mogen.
Ik besloot het toch maar te proberen en ben ‘s avonds 2 uur met die testen bezig geweest.
Toen ben ik gezakt voor de test. De uitslag was werkelijk belabberd, waar ik totaal verbolgen over was.  De uitslag is een persoonlijkheidsprofiel waar eigenlijk niemand wat aan heeft. Elke werkgever zou hier ver bij uit de buurt blijven. Thom zegt dat ik veel te eerlijk ben geweest. Niemand is zo achterlijk eerlijk als ik bij het invullen van een test.  Voor mijn idee had ik nog best een rooskleurig beeld van mezelf geschetst, en hier en daar de zaken wat genuanceerder gebracht.
Uitslag was dus erg goed voor mijn zelfvertrouwen. Not.  conclusie:´Eigenlijk kan ik dus niks, ben nergens geschikt voor.´

foto 1 (6)

De dijk – nergens goed voor

Het blauwe bolletje

Daarna volgde een sollicitatie bij bol.com als receptioniste. 
Via een uitzendbureau mocht ik op gesprek komen, en ik had het idee dat ik wel een goede indruk heb gemaakt. Toch kwam ik huilend thuis, omdat ik als de dood was dat ik ook daadwerkelijk zou worden aangenomen en de verwachtingen niet waar zou kunnen maken. (Diagnose: faalangst)
In het gesprek vroeg de mevrouw of ik van aanpakken weet, assertief ben, klantvriendelijk en doelgericht, of ik kan multi-tasken. Ik heb wenselijke antwoorden gegeven en dus het sollicitatie-toneelstukje prima uitgevoerd. Nette kleertjes aan, alles erop en eraan. Toen ik thuiskwam barstte ik in huilen uit.
Ik zie het helemaal niet zitten om hele lange dagen in het blauwe bolletje te moeten zitten, lastige klanten aan de telefoon te krijgen, me onbekwaam te voelen omdat ik alles nog moet leren etc. Het was in een groot gebouw, waar ik geen goed gevoel bij had (geen gezellige sfeer, waar ik erg gevoelig voor ben) en de werktijden zijn erg wisselend, want het werk is op oproepbasis. Dat zou betekenen dat je bijvoorbeeld de ene week 4 dagen moet werken en de week daarna helemaal niet. Je moet dus ook flexibel zijn. Bah

Ik heb het gevoel dat je overal een soort super-woman voor moet zijn, en dat ben ik dus niet.  Ik ben bijvoorbeeld een beetje introvert, een eigenschap die aanzienlijk minder wordt gewaardeerd dan extraversie.

61c7cc023f3f43a060dc92310a2f0f92

Schoonmaaktest

Toen dacht ik: dan moet ik maar gaan schoonmaken. Ik heb vacatures gezocht op internet voor schoonmaakwerk en op een aantal gereageerd. Een paar dagen later werd ik gebeld door een bedrijf dat mij vroeg naar mijn schoonmaakervaring. Het meisje aan de telefoon vertelde dat ik in mijn mailbox een schoonmaaktest zou ontvangen. Deze heb ik ook ingevuld. Een lijst van 30 vragen over vochtige doekjes en emmertjes sop.  De vragen en antwoordmogelijkheden waren werkelijk debiel! Sorry voor mijn veroordelingen (iets wat ik me heb voorgenomen minder te doen) Maar ik heb ook een uitlaatklep nodig. Ik erger me er soms gewoon kapot aan dat bepaalde dingen veel te serieus genomen worden. En dat tegenwoordig voor baantjes waarbij je minimumloon verdient, belachelijk hoge eisen worden gesteld. Hier kan ik niet zo goed tegen.
voorbeeld van een vraag uit de test:

Hoe gaat u om met aanwijzingen van een klant?

A) Ik luister naar de klant, maar als ik het niet begrepen heb, vraag ik het niet nogmaals

B) Ik neem aanwijzingen nauwkeurig op en ga ermee aan de slag.

C) Ik laat me niet teveel afleiden. Ik weet zelf wel hoe ik moet schoonmaken.

*zet debiel stemmetje op*  ehhh ik denk C.
sjongejongejonge man man man. Ik ben toch niet achterlijk!

cleaning-532409_640

Nu heb ik bij de post een contract getekend waarin staat dat ik me niet negatief mag uitlaten over het bedrijf en iets met geheimhouding. Dus daar mag ik helaas niks over zeggen.
maargoed, ik ben dus onder de panne.
Het is in ieder geval niet iets waar mijn passie ligt, maar daar heb ik mijn andere bezigheden voor: Opleiding en vrijwilligerswerk.

First_US_Air_Mail_Flight_Phila_1918

groetjes

 

 

4 gedachten over “Ik heb een baantje!”

  1. Heel veel succes Charlot! Schiet me net te binnen dat ik nog een kaartje op de bus moet doen. Doe ik niet meer zo vaak, maar is toch een goede gewoonte. En, een kaartje krijgen is ook heel leuk.

  2. Fijn dat je een baan hebt gevonden! Ik vind die assessments ook belachelijk voor zulke banen. Ik zou de uitslagen van de assessments en persoonlijkheidstesten met een korreltje zout nemen. Ze zijn totaal niet wetenschappelijk onderbouwd. En als de uitslag vrij negatief is, zegt dat denk ik alleen dat je onzeker over bepaalde dingen, niet zozeer dat je er niet goed in bent. Het assessment test immers alleen het beeld dat je van jezelf hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *