Psychisch leed

Van de week heb ik de eerste aflevering van Tygo in de psychiatrie gezien, ook heb ik op internet gelezen dat het programma een hoop emoties oproept.
Tygo volgt een aantal mensen die verkeerd gediagnosticeerd/gelabeld zijn en vraagt zich af hoe deze diagnoses tot stand komen. Hij laat zien hoeveel psychisch leed deze mensen te verduren krijgen en uit daarbij stevige kritiek op de psychiatrie.

Eenzijdig beeld
Ik zie veel kritiek langskomen op het programma omdat het weinig genuanceerd is. Ik denk niet dat het programma bedoeld is om een volledig beeld te schetsen van de psychiatrie, maar juist om de ernstige misstanden onder de aandacht te brengen. Deze mensen krijgen, net als veel anderen, niet de hulp die zij nodig hebben. Dat ligt denk ik meer aan de manier waarop de psychiatrie is georganiseerd dan aan de hulpverleners zelf; mensen die als missie in het leven hebben om zich in te zetten voor het welzijn van anderen. Hoewel ik zelf ook psychiaters heb meegemaakt die de stereotypen bevestigen: zelfingenomen mannen met bruine ribbroeken, brillen en baarden die direct een label klaar hadden liggen. ‘Oh ik zie het al, add!’ (ik kon moeilijk vinden en had mijn agenda niet bij me. Ik ben inderdaad een beetje chaotisch). Misschien had hij wel een punt, maar de manier waarop hij het bracht vind ik respectloos. Maar goed.

Budgetten
Zorgverzekeraars hebben een grote vinger in de pap; er moet snel een diagnose worden gesteld, zodat er budgetten beschikbaar komen. Logisch wel dat er dan een hard tegengeluid komt zoals de docu van Tygo, want waar blijft de mens in dit verhaal? Mensen zijn toch geen producten die gelabeld  moeten worden? Toch wordt vaak gedaan alsof dit wel zo is. Daar komen problemen van. Ook is het zo dat doordat minder complexe problemen makkelijker kunnen worden opgelost (de behandeling  en/of medicatie werkt),  er buitensporig veel aandacht wordt besteed aan lichte problematiek ten koste van de zwaardere gevallen. Veel mensen belanden hierdoor tussen wal en schip.

Wie is hier nou de dokter?
We denken vaak in termen van problemen die opgelost moeten worden, het liefst met een pilletje.
Terwijl we eigenlijk nog steeds niet precies weten wat een stoornis nou eigenlijk is. Zijn het hypes en modeverschijnselen, hebben mensen tegenwoordig te hoge verwachtingen van het leven? Psychologie, de bestudering van de mens, is geen exacte wetenschap en een psychische stoornis is geen medische afwijking. Wat veel belangrijker is, is denk ik aandacht voor de mens als persoon en erkenning van leed.

een beetje leed 
Leed dat deels bij het leven hoort. Mij kan het soms rust geven om te erkennen dat het erbij hoort en onrealistische verwachtingen lost te laten; ‘Ik voel me even niet top, en dat is oke. Logisch dat ik uitgeput ben.. Morgen weer een dag, nieuwe ronde, nieuwe kansen.’ Maar wanneer psychische klachten je gaan belemmeren in het dagelijks leven, wanneer je niet meer kunt functioneren en/of de realiteit uit het oog verliest, heb je natuurlijk hulp nodig.

Trauma’s 
Ik denk dat in veel gevallen allerlei meer en minder ernstige psychische klachten ontstaan door trauma’s die mensen gedurende hun leven oplopen, vaak al in de vroege jeugd. Eerder dan een chemisch defect in de hersenen. Er is een bepaalde genetische aanleg en gevoeligheid, maar ook de omgeving waarin iemand opgroeit is heel bepalend.
Mensen met complexe problematiek hebben vaak een verdrietig levensverhaal vol verlies, verwaarlozing, ziektes etc etc. Niet zo gek dat dat er hard kan inhakken.

gewoon een knop om
Tegelijkertijd leven we, ondanks hard tegengeluid, in een mooi-weer-samenleving. Met veel sociale vergelijking en een maakbaarheids-ideaal. Zo ervaar ik dat althans nog steeds vaak.
Boodschappen als: ‘Je hebt je eigen geluk en succes in de hand’ en ‘Je moet gewoon een knop omzetten’ blijven onbewust toch plakken. Terwijl ik inmiddels diep van binnen wel beter weet.

Laat dat masker maar vallen, het gaat niet altijd geweldig en juist in die kwetsbaarheid komen we dichter bij elkaar, gekkie 😉

Bekijk Tygo in de psychiatrie op npostart

Schizofrenie En Verwante Stoornissen - PAAZ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *