Sociaal Kapitaal

In november/december 2019 heb ik deel uitgemaakt van ‘Sociaal kapitaal’.  Deze bijeenkomsten worden georganiseerd door Jan Willem Vonk en Eline Muller bij Astare en vinden plaats op woensdagavonden.

Astare is een specialistisch uitzendbureau in de GGZ. Daarnaast organiseren zij onder andere regelmatig trainingen en begeleiden mensen via jobcoaching.

Met sociaal kapitaal worden nieuwe sociale netwerken en persoonlijke ontmoetingen gecreëerd. Tijdens vier bijeenkomsten praatten we over waar we goed in zijn, trots op zijn en wat we moeilijk vinden.

Ik vond het een bijzondere en hele positieve ervaring. Zeker een aanrader. Een zeer warm welkom op een mooie en sfeervolle locatie.
Het meest bijzondere vond ik dat iedereen direct heel open was, waardoor er meteen een vertrouwd gevoel ontstond in een groep mensen die je in eerste instantie helemaal niet kent.

Van welke gebeurtenis ben jij gegroeid?
Tijdens de eerste bijeenkomst bespraken we van welke gebeurtenissen wij zijn gegroeid.
Vaak heeft dat denk ik toch te maken met ‘falen’ of mismatches. We leren het meest van de dingen die niet goed gingen. Ik twijfelde of ik over mijn grootste ding direct open zou zijn, maar nadat anderen persoonlijke en kwetsbare dingen deelden, voelde ik me  comfortabel genoeg. Hier achter mijn schermpje durf ik dat sowieso wel:
Ik heb in groepstherapie ervaren dat mensen mij willen betrekken bij het groepsproces en naar mijn mening vragen. Dat heeft me erg geholpen bij het bewust worden en uiten van wat mij bezighoudt.

We hebben het gehad over wat ons gelukkig maakt en wat we moeilijk vinden.
Anderen vertelden verhalen over verbroken relaties, wandelingen in de natuur en verbondenheid met anderen en betekenisvol bezig zijn (bijvoorbeeld in werk).

Neem iets mee waar je trots op bent
De tweede bijeenkomst stond in het teken van successen. Iedereen had iets meegenomen dat symbool staat voor iets waarop je trots bent. Ik had twee dingen! meegenomen: mijn scriptie in een tasje van de ‘shuffle schrijfmarathon. De scriptie spreekt voor zich: ik ben er best wel trots op dat ik zo hard heb gewerkt en het project heb afgerond (hoewel ik er verder niet echt uitgebreid bij heb stil gestaan met feestelijkheden). En mijn deelname aan de schrijfmarathon vond ik ook wel stoer van mezelf, omdat ik in mijn eentje op pad ging en het hele weekend doorbracht met mensen die ik nog niet kende. Ik vond het fijn om dit met de groep te delen en van anderen hun positieve ervaringen te horen. Anderen deelden bijvoorbeeld hun uitingen van creativiteit, gedichtjes, schilderijtjes en goede daden.

Deel een filmpje dat jouw waarden laat zien
Tijdens de derde bijeenkomst lieten we in beelden aan elkaar zien wat voor ons het belangrijkst is in het leven.
Ik heb in plaats van een filmpje een aantal collages/moodboards laten zien die ik eerder maakte. Anderen deelden veel dingen die ik heel mooi en inspirerend vond.
*Bijvoorbeeld een filmpje over hoe alles in de natuur met elkaar in verbinding staat en elke kleine verandering invloed heeft op alles,
*’ik houd van mij’ over zelfliefde van Harrie Jekkers, waaraan je af en toe herinnert moet worden, een filmpje van psychiater Dirk de Wachter met zijn troostrijke boodschappen over een beetje ongelukkig zijn.

Cadeautjes
Tijdens de laatste bijeenkomst deelde iedereen iets met de groep: een maaltijd, taart, koekjes, lichtjes, boeken, een zelfbedacht spel, een plantje, uitnodigingen en verhalen.
Een feestelijke afsluiting.

Heb ik je enthousiast gemaakt?
De avonden worden twee keer per jaar georganiseerd. Kijk op de website van Astare voor meer informatie:
https://www.astare.nl/sociaal-kapitaal/

File:ME 252 Contribution.png - Wikimedia Commons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *