De zwartepieten-discussie!

Ik heb mezelf nog steeds niet afgeleerd om comments te lezen op (a)sociale media. Daar wordt je soms niet goed van. Het lijkt alsof het land enorm verdeeld en gepolariseerd is, alsof alle verhoudingen op scherp staan, alsof iedereen kortzichtig en woedend is en geen strobreed wil toegeven. Alles wat je aandacht geeft groeit en daarom wil ik vanaf nu echt proberen om deze comments gewoon niet meer te lezen en wellicht weer even op nieuws-dieet te gaan.

Ophef?
In een artikel van Joop werd iets interessants gezegd dat tegelijkertijd optimistisch kan stemmen als zorgen kan baren. In het artikel staat dat de kranten kopte met ophef over de kerst-allerhande. Veel mensen zouden teleurgesteld zijn en hebben geklaagd over het gratis tijdschrift omdat er minder vlees en visgerechten instaan en meer plantaardige recepten. Esther vroeg zich af waar de ‘echte recepten’ bleven. Op sociale media werd vervolgens verontwaardigd gereageerd op de klachten. In werkelijkheid bleek het met de hoeveelheid klachten reuze mee te vallen en was er dus van ophef eigenlijk geen sprake.
De Allerhande opstand

Het lijkt erop dat veel dingen in de media worden opgeblazen en het allemaal veel erger lijkt dan de situatie in werkelijkheid is. Uitgesproken voor- en tegenstanders roeptoeteren, want nuance genereert geen clicks en views. Ik vind het prettig om mij hiervan bewust te zijn en bepaalde berichten met een korreltje zout te nemen. Tegelijkertijd is het zorgwekkend dat de sensatieberichten zo gretig aftrek vinden.

Afbeeldingsresultaat voor sensatie
Illustratie: Sandra de Haan 

De zwartepieten-discussie
Ik heb al veel mensen horen zeggen dat ze zo moe worden van de zwartepieten-discussie. Ik vind het wel interessant dat er achter het kleurtje van deze fictieve persoon zoveel meer schuilgaat. Het is alleen zo triest dat voor- en tegenstanders elkaar met de dood bedreigen. De meesten van hen doen dit veilig vanachter hun schermpje, een klein clubje radicalen gaan daadwerkelijk met elkaar op de vuist.

Het roept een hoop emoties op, dat is duidelijk. Het gaat niet alleen om de kleur van een fictief persoon, maar het gaat om onderliggende waarden.

Zwarte Piet moet blijven
Voorstanders van Zwarte Piet zien het Sinterklaasfeest als een Nederlandse traditie die we graag in stand houden, waar we goede herinneringen aan bewaren en dat we graag met onze kinderen delen. Zwarte Piet heeft niks met negers te maken en is nooit racistisch bedoeld. Het lijkt alsof er een nogal overspannen sfeer heerst en mensen snel getriggerd zijn. Bovendien is het einde zoek wanneer we alle Nederlandse tradities aanpassen aan een kleine minderheid, want wat blijft er dan nog over van onze cultuur?

Wat is de Nederlandse cultuur?
Welke aspecten van de Nederlandse cultuur moeten behouden worden en welke aspecten kunnen beter? Er zijn een aantal waarden die in Nederland breed gedragen worden en we hebben normen waaraan mensen zich moeten houden. Een van deze waarden is vrijheid van meningsuiting. Een mooi iets, maar ik heb het idee dat deze term vaak wordt misbruikt om ongenuanceerd te kunnen zeggen wat je denkt zonder rekening te houden met de gevoelens van anderen. Zogenaamde verbale diarree. Tact, compassie, empathie en vriendelijk zijn ook wat waard. Ook op het internet. Aan de andere kant van het scherm zit ook een mens van vlees en bloed. Al bestaan er tegenwoordig trollen, nep-accounts en nep-volgers. Maargoed, dat is nu even niet mijn punt.
Afbeeldingsresultaat voor Nederlandse cultuur

Racisten
Aan de andere kant wordt ook het woord ‘racist’ vaak misbruikt. Niemand vind het leuk om racist genoemd te worden, en velen zullen het stellig ontkennen en boos worden. Een ‘gesprek’ beginnen door iemand voor racist uit te maken, gooit alle deuren dicht. Ik denk wel dat iedereen een beetje racistisch is. Niet alleen blanken. Deels is dit iets aangeleerds, maar het zit ook in onze natuur. Zelfs dieren sluiten elkaar buiten op basis van uiterlijk. Maar ik hoop dat beschaving niet zo flinterdun is als het soms lijkt en dat mensen zich bewust kunnen worden van hun vooroordelen en ervoor kunnen kiezen om hier niet zomaar naar te handelen.
Afbeeldingsresultaat voor klu klux klan

Buitensluiten
Wat zou het fijn zijn als mensen vaker hun best deden in de schoenen van een ander te gaan staan.
Dat iets voor jou nooit een probleem is geweest, betekent niet dat anderen dit ook zo ervaren. Niet alles wat je goed bedoelt of waar je je niet van bewust bent, komt goed aan. Ik ben bijvoorbeeld vroeger gepest en ik denk dat veel van die mensen zich niet realiseren wat voor invloed dit op mijn leven heeft gehad. Want een ‘grapje’ moet toch kunnen?! Grapjes naar ‘beneden’ zijn meestal niet echt leuk. Het raakt me daarom erg wanneer mensen zich buitengesloten en niet serieus genomen voelen.Ik vind het belangrijk dat ook ‘minderheden’ worden gehoord. Er is ook zoiets als de terreur van de meerderheid waarbij telkens dezelfde mensen worden teleurgesteld. Het democratisch principe is niet altijd zaligmakend.
wat er schuil gaat achter zomaar een grapje

Ontwikkeling
Ik zie het zelf meestal als iets positiefs dat bepaalde vanzelfsprekendheden ter discussie worden gesteld, omdat we alleen zo tot ontwikkeling kunnen komen, maar het is belangrijk om de nuance hierbij niet uit het oog te verliezen.

Ik vind zelf het zwartgeschminkte gezicht wel achterhaald. Doordat ik mij de afgelopen jaren meer bewust ben geworden van de wereld om mij heen, heb ik nu associaties met de Blackface die voeger in Amerika werd opgevoerd als karikatuur van de Afro-Amerikaanse slaaf die met alle stereotype elementen belachelijk gemaakt werd.

Met het aanpassen van een aantal uiterlijke elementen ruïneer je volgens mij geen feest. Zo is K3 compleet van samenstelling veranderd en kinderen vinden het nog steeds leuk. De kinderen zal het werkelijk worst wezen hoe Sinterklaas en zijn Pieten eruitzien, zolang ze maar cadeaus en snoep krijgen.
Met haat en agressie tussen volwassen mensen ruïneer je wel een kinderfeest.

Afbeeldingsresultaat voor k3

Zeur niet zo!
Het is wel waar dat op alle slakken zout gestrooid wordt. Op alle aspecten valt wat aan te merken door geobscedeerden en conflictzoekers. Waarom is Sinterklaas bijvoorbeeld een man? Hoe zit het eigenlijk met de duurzaamheid van de cadeaus? Want we consumeren toch de hele aarde naar de Gallemiezen! En weet je wel hoeveel suiker er in al dat snoep zit?
Het is, zoals met alles in het leven, een beetje zoeken naar een gezonde balans tussen bewustzijn en de dingen nemen zoals het komt.

Afbeeldingsresultaat voor peace

Fijn Sinterklaasfeest allemaal!
filmpje:
Klikbeet – Het Sinterklaasjournaal voor volwassenen

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *