Een bajesklant als buurman

Donderdag 26 maart ben ik naar een voorstelling geweest: ‘Een Bajesklant als buurman.’
Deze avond is onderdeel van een project van Theatermaker Floris van Delft.
De avond is een combinatie van theater en discussie.

maxresdefault

Het verhaal:
Hoofdpersoon van vanavond is bajesklant Jim.

Jim heeft 8 jaar in de gevangenis gezeten en heeft dus een ernstig delict gepleegd. Zullen buurtbewoners Jim verwelkomen met een kopje koffie of zullen zij hem weren uit de buurt? Weet Jim de buurtbewoners ervan te overtuigen dat hij zijn leven heeft gebeterd?
5 buurtbewoners gaan met elkaar, met ex-gedetineerde Jim en met het publiek in discussie om uiteindelijk te komen tot een conclusie:
Mag Jim komen wonen in hun buurt en onder welke voorwaarden?
Dit gesprek vindt plaats in de vorm van een geïmproviseerde rechtbank, geleid door Floris van Delft.

 

Oordeel:
Ik vond het een interessante avond. Floris presenteerde de avond op een toegankelijke en onderhoudende manier. Wat ik erg leuk vond was dat de buurtbewoners hun rol erg serieus namen. Mede hierdoor kwam ex-gedetineerde Jim extra overtuigend over. Na een inleiding van Floris, kwam de boef tevoorschijn vanachter het buitenraam onder begeleiding van een spannend muziekje. Hij kwam heel langzaam en dreigend naar binnen gelopen met een masker op zijn hoofd. Dat was wel even een heel spannend sfeertje.
Ook een leuke toevoeging was filmmateriaal van Jim’s psychiater, zijn moeder en zusje en van zijn nieuwe vriendin. Dit om ons als publiek en de bewoners uit de buurt een zo compleet mogelijk beeld te geven van de situatie. Dit kan dan worden meegenomen in de overweging van voors en tegens.

 

Naast deze ‘theatrale avond’ vonden er ook verdiepingsbijeenkomsten plaats binnen het thema van ex-gedetineerden binnen de samenleving. Met daarin de volgende onderwerpen:

  • Hoe voorkom je dat mensen (weer) de criminaliteit ingaan?
    In gesprek met ervaringsdeskundigen van Made in Prison
  • Het defect van straffen:
    Over het nut en de functie van gevangenisstraf. In gesprek met rechtsfilosoof Vincent Geeraets waarbij een gevangenisdirecteur en een ex-gedetineerde aanschuiven.

Het huis Utrecht is een organisatie die ruimte biedt aan allerlei culturele initiatieven. Kijk eens op de site wat er nog meer te beleven valt.

Trailer van de voorstelling:

 

Link naar de website van het huis utrecht:

https://www.hethuisutrecht.nl/inhoud/

2 gedachten over “Een bajesklant als buurman”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *