Filmrecensie: Birdman (2014)

The unexpected vitue of ignorance

Regie: Alejandro Gonzáles Inárritu

Cast:
635488881348030002-KEATON-BIRDMAN-jy-3313-
Micheal Keaton (Riggan)

Edward+Norton+Montblanc+Celebrates+90+Years+40bwso-HfBKl
Edward Norton (Mike)

screen-shot-2014-03-31-at-2-57-14-pm9
Emma Stone (Sam)

Martin-Schoeller-Zach-Galifianakis-Portrait
Zack Galifianakis (Jake)

 

Het verhaal:

Riggan is een acteur die in het verleden groot success heeft gehad met zijn rol als actieheld Birdman. Dit is al een tijdje geleden en ondertussen wordt hij een jaartje ouder. Hij is bang dat mensen hem zijn vergeten en probeert een serieuze comeback te maken in een door hem zelf geregisseerde theaterstuk. Hij wil dolgraag serieus genomen en bewonderd worden als intellectueel kunstenaar. Hij gaat hier zo in op dat hij op een gegeven moment moeite heeft waan van werkelijkheid te onderscheiden en weinig oog meer heeft voor andere zaken, zoals zijn verwaarloosde dochter Sam.

 

Oordeel:

Een bijzondere en boeiende film. Mijn vriend en ik hebben deze film in Springhaver gezien. Allebei waren we de hele tijd geboeid. 2 uur zonder pauze, best bijzonder hoor, gezien de korte spanningsboogjes. Vooral de manier waarop het verhaal in beeld is gebracht is onconventioneel. Je volgt de personages en kijkt vanuit hun ogen, waardoor er minder afstand is en je soms letterlijk in de gang staat te wachten.
De regisseur heeft eerder meer ernstige films gemaakt als Babel, 21 grams en Biutiful, waar een droevige sfeer hing.
Birdman is in de eerste plaats een komische film, maar wel met een ernstige ondertoon. Riggan is een bodemloze put waar het gaat om zijn behoefte aan erkenning, dat is toch best wel droevig. Het snelle schakelen tussen grootheidswaan en onzekerheid wordt treffend en hilarisch in beeld gebracht.

Michael Keaton speelt in feite zichzelf. Hij heeft in het echt in het verleden Batman gespeeld. En met deze rol maakt hij ook daadwerkelijk een hele sterke comeback. Wat ironisch! en natuurlijk een grote knipoog van de regisseur.

Riggan gaat de strijd aan met zichzelf en zijn innerlijke alter-ego Birdman, maar ook met zijn tegenspeler Mike. Mike is een briljant acteur, maar zeer met zichzelf ingenomen en ook nog eens onberekenbaar. Daarnaast moet hij natuurlijk niet teveel aandacht op zichzelf vestigen ten kost van Riggan!

Ondertussen komt Riggan in alle waanzin in absurde situatie terecht.
Zo sluit hij zichzelf per ongeluk buiten vlak voor het moment dat hij voor een groot publiek  zal gaan schitteren op het toneel.
Om op tijd weer ten tonele te verschijnen moet hij in zijn onderbroek over Times Square lopen. Zelfs in deze genante situatie, neemt hij de zaak zeer ernstig.
Dit voorval  levert trouwens ontiegelijk veel views op op youtube!
Dat wilde hij toch?

 

Trailer:

 

 

 

 

2 gedachten over “Filmrecensie: Birdman (2014)”

  1. Leuk Charlot,
    Deze film staat nog op m’n wensenlijstje. Hij draait nog een keer in Gorcum in het maandagprogramma (met dank aan Troy!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *