Interview met Nathalie – Jezus redde mij uit mijn depressie

Interview met Nathalie over haar geloof in God

Hoe zou je jouw levensbeschouwing omschrijven?
Ik geloof in God en Jezus, maar ik noem mezelf niet perse Christen. Ik ben niet gedoopt en ben nooit onderdeel van een kerk geweest. Ik heb wel veel kerken bezocht, maar heb me daar nooit echt heel erg thuis gevoeld. Ik houd het vooral bij mijn persoonlijke relatie met Jezus en God.

Hoe ziet die relatie er voor jou uit?
Ik heb een relatie met Hem net als dat je een vriendschappelijke of een romantische relatie met iemand kan hebben. Dit is vooral een spirituele relatie. Ik heb geen vaste rituelen en bid niet op vaste tijden, maar doe alles op gevoel. Wanneer ik behoefte heb aan advies, dan ga ik even bidden. Dan ga ik niet perse zitten met gevouwen handen, maar vraag  in gedachten: Wat zou U/jij nu doen? U en jij wissel ik een beetje af haha.
Ik bid ook niet standaard voor het eten omdat dat moet.
Wat ik heel fijn vind, is luisteren naar moderne Christelijke muziek. Daar heb ik playlists van gemaakt op Spotify. Er staat veel rock en pop tussen en door naar deze muziek te luisteren voel ik een positieve energiestroom.
Ik heb altijd gevoeld dat er iemand is die met me meekijkt en er voor me is, ik voel me gedragen. God zie ik als liefde en licht en iemand bij wie ik altijd kan inchecken.

Je deelde een post op Instagram waarin je zei dat je niet gelovig bent opgevoed. Hoe is dat geloof op je pad gekomen?
Ik ben naar een protestants Christelijke basisschool gegaan waar we vanaf groep 5 een boekje hadden met kinderverhalen, met aan elke verhaal een Bijbeltekst gekoppeld. Vanaf groep 7/8 lazen we stukken uit de Bijbel en zongen we Christelijke liederen. Vanuit school kreeg ik er dus het een en ander van mee en het heeft me altijd getrokken. Ik vond het best wel tof dat er iemand is die altijd over je waakt. Dat voelde goed. Als kind al was ik heel nieuwsgierig en ging veel vragen stellen in mijn omgeving: waarom geloof je, waarom niet?

Wel heb ik een turbulente relatie gehad met het geloof. Als kind voelde het heel goed, maar toen ik 15/16 was, kwam ik in mijn eerste depressie terecht. ‘Wat voor God ben je dat je me dit aandoet?’ dacht ik. Ik kreeg een enorme afkeer van het geloof, maar uiteindelijk heeft hij me uit mijn depressie gered. Ik heb namelijk best wel een bizarre ervaring gehad: Ik was op mijn dieptepunt en dacht: wat doe ik hier eigenlijk nog? Op een avond lag ik in bed en voelde ik heel duidelijk een hand op mijn schouder en het klinkt misschien heel raar, maar op de een of andere manier wist dat het Jezus was. Vanaf daar is mijn herstel heel snel gegaan. Ook zijn er telkens mensen op mijn pad gekomen die me terugleidde naar God. Er kwam bijvoorbeeld een klasgenoot naar me toe die veel Hillsong luisterde. Misschien helpt het je om je beter te voelen, zei hij. En daar heb ik heel veel aan gehad.

Ik zag dat jij ook Isabelle Chappin volgt op Instagram en wel eens wat van haar liket. Wat vind je van haar boodschap?
Ik ben het niet met alles eens wat ze zegt. Ze is erg zwart-wit in haar uitspraken. Ze heeft veel kritiek op de kerk als instituut en zegt dat het gaat om je persoonlijke relatie met God, maar ik vind niet dat je alle kerken en alle stromingen over één kam kan scheren. Ik denk dat er zat moderne kerken zijn die anders in elkaar zitten dan de traditionele katholieke kerk.
Waar ik ook over val is dat ze het spirituele heel erg veroordeelt. Ze zoomt in op allerlei aspecten van spiritualiteit en noemt al die dingen attracties in spiritueel Disneyland. Maar in mijn ogen is er niks mis met bijvoorbeeld het doen van ademhalingsoefeningen om tot rust te komen.
Ik merk dat haar posts veel mensen triggert die met het spirituele bezig zijn en een schuldgevoel krijgen aangepraat. Terwijl één van de basisprincipes van Jezus is om niet te oordelen en iedereen lief te hebben. Het is heel dubbel, want ze zegt ook dingen waar ik het wel mee eens ben.

Waar kun je het wel in vinden?
Ik vertelde net over mijn bijzondere ervaring in het diepst van mijn depressie. Ik geloof dat als ik die ervaring had weggewuifd, ik er niet meer was geweest. Ik geloof dat Jezus verlossing kan geven.
Ook deelt Isabelle veel over mannelijke en vrouwelijke rollen in de samenleving waar ik me voor een groot deel in kan vinden. Ik denk dat we erg zijn doorgeslagen in individualisme en dat je als vrouw onafhankelijk moet zijn. Natuurlijk is het fijn als je dingen zelf kan, maar je mag er ook op vertrouwen dat een man dingen voor je kan fixen en je dingen uit handen mag geven. Er zijn tegenwoordig bijvoorbeeld veel éénouder-gezinnen, maar voor kinderen is het veel prettiger om twee ouders te hebben. Ik heb zelf ervaren dat ik bepaalde dingen heb gemist als kind omdat mijn ouders gescheiden zijn. Ik heb het idee dat we dat tegenwoordig erg moeilijk vinden. In deze tijd wordt de man heel erg aangevallen, terwijl een gezonde mannelijke kracht en leiderschapskwaliteiten heel belangrijk zijn.
Wie ik heel tof vind om te volgen op Instagram is Tibor Olgers. Hij deelt veel over mannelijkheid en stimuleert tegelijkertijd vrouwen ook om zich echt vrouw te mogen voelen.

Een ander ding waar ik me in kan vinden is de seksuele moraal. Ik vind dat iedereen lekker moet doen wat hij zelf wil, maar ik zou er zelf niet gelukkig van worden om met Jan en allemaal naar bed te gaan. Ik ga daar zelf heel bewust mee om. Dan denk ik ook aan het onderwerp abortus. Ik snap dat mensen voorstander zijn van de mogelijkheid tot abortus, er zijn ook mensen die verkracht worden bijvoorbeeld. Maar in veel gevallen is het meer een situatie waarin een baby even niet zo goed uit komt, terwijl iemand er wel voor heeft gekozen om bovenop iemand te gaan liggen. Daar mag je best wel wat bewuster mee omgaan.

Isabelle zei dat veel spirituele praktijken je leegzuigen, zowel energetisch als financieel. Maar ik zag ook iemand die een peperduur Christelijk traject aanbiedt. Hoe kijk jij hier tegenaan?
Het valt me op dat er veel coaches op Instagram zitten die het ineens over God gaan hebben. Het lijkt ook weer een soort marketingtrend. Ik vind het een beetje hypocriet dat mensen commentaar hebben op de kosten van een spiritueel traject en vervolgens zelf pittig veel geld vragen voor een ‘Christelijk’ traject. Ik vraag me soms wel af hoe zuiver iemand is wanneer ze zeggen dat het gaat over je persoonlijke relatie met God, maar vervolgens wel continue aan het zenden zijn. Het is ook de reden waarom ik terughoudend ben geweest om me te uiten. Ik wil niet dat mensen denken dat ik zo’n type ben.

Ik zie meer Christelijke mensen die het hebben over de dubieuze oorsprong van veel spirituele praktijken. Voor jou is het wel te combineren?
Het ligt eraan wat voor spirituele praktijken. Ik heb zelf een video opgenomen met een ademhalingsoefening en dan ben ik niet de duivel aan het aanbidden ofzo. Voor mijn gevoel zit er veel nuance in. Ik vind edelstenen bijvoorbeeld hartstikke mooi en voel tijdens een meditatie ook de warme energie ervan. Ik zie dat niet als afgoderij, want ik zie die steen echt niet als God. In mijn beleving kunnen die dingen naast elkaar bestaan. Het ligt er denk ik ook aan wat je intentie is.
Waar ik geen fan van ben, zijn meditaties waarbij je naar andere dimensies zweeft of het gebruik van Ayahuasca. Dat is voor mijn gevoel een beetje spelen met natuurwetten.

Wij hebben samen een lage dosering truffels genomen in combinatie met cacao. Dat vind ik een vrij onschuldige manier om meer in verbinding te komen met je gevoel. Kruiden en paddenstoelen groeien gewoon in de natuur. Ik heb een hele fijne en leuke avond gehad en het voelde heel anders dan bijvoorbeeld alcohol, helemaal niet bedwelmd, maar juist heel helder.

Wel heb ik een hele nare ervaring gehad tijdens een hoge dosering truffels. Ik heb toen een enorm demonisch wezen gezien en voelde me heel onveilig. Ik weet dus dat het ook mis kan gaan. Ook heb ik een keer een peperdure ‘hypnose-sessie’ ondergaan, waar ik echt geen fuck aan heb gehad en waar ik me eigenlijk ook niet helemaal veilig voelde. Dat soort dingen doe ik nu niet meer.

Wat haal jij uit de Bijbel?
De Bijbel gaat over het leven, verhaalt over verschillende tijden en contexten. Je leest over mensen hun struggles en hoe ze ermee om kunnen gaan. Het laat je zien wat er gebeurt wanneer je op God vertrouwt en wat er gebeurt wanneer je dat niet doet. Je hebt bijvoorbeeld ook apps waarbij er voor elk levensthema en situatie bijpassende Bijbelteksten te lezen zijn.
Ik heb als kind de Bijbel gelezen en nu ben ik hem opnieuw aan het lezen op een heel andere manier. Ik ben naar het festival ‘Opwekking’ geweest, waar meer dan 30.000 mensen waren. Als je denkt: ik wil eens iets nieuws ervaren, dan vind ik het echt een aanrader. Je zult zien dat er echt niet alleen maar rare mensen rondlopen haha. Ik heb daar een roze Bijbel gekocht waarin alles wat God heeft gezegd in het rood staat. Zo kun je direct de kern eruit halen.

Hoe kijk je aan tegen de eindtijd?
Daar geloof ik niet zo in. Ik heb me in alle shit verdiept wat er mogelijk zou kunnen zijn (corruptie rondom vaccinaties, kindermisbruik-netwerken etc) en merkte dat ik moest uitkijken dat ik niet weer in een depressie zou belanden. Mijn conclusie is dat ik wil proberen om mensen te helpen en mijn best doe om een goed mens te zijn. Ik houd mijn persoonlijke relatie met God en Jezus goed omdat ik dat fijn vind, niet om mezelf te redden. Dat doomsday-gedoe is hetzelfde als wat de Jehova’s getuigen doen en daar is weinig goeds uit voortgekomen. Als het gebeurt, dan gaan we met zijn allen en je merkt vanzelf wel waar je terecht komt. Ik geloof zeker wel dat er meer is, maar ik geloof niet dat je alleen in de hemel komt wanneer je 3 keer per dag hebt gebeden.
Ik leef nu en wil niet in biddend in angst in de kelder zitten wachten op verlossing. God houdt van iedereen, of je nou bidt of niet.

Hoe zie jij de toekomst voor je?
Er gaan dingen veranderen, dat is altijd al zo geweest. We zijn van een landbouw – naar industriële samenleving gegaan en dat ontwikkelt zich door. Het zorg- en onderwijssysteem en de economie zijn op een gegeven moment aan verandering toe. Welke kant het op gaat, ligt eraan wie er het hardst aan de touwtjes trekt. Ik heb me hier lang druk over gemaakt en had het idee dat ik van alles moest doen om te zorgen dat het de goede kant op gaat. Maar nu doe ik wat ik kan en probeer niet teveel bezig te zijn met wat de rest van de wereld doet. Als een paar mensen oorlog willen, dan krijgen ze dat toch wel voor elkaar. Ik doe mijn best en wat buiten mijn cirkel van invloed ligt, daarin vertrouw ik op God.

Ik vind het zo verwarrend dat mensen zeggen dat ze het gevonden hebben en dat dit totaal verschillende dingen zijn. De ene zegt dat we 100% verantwoordelijk zijn voor het creëren van onze eigen realiteit, de ander zegt dat we ons moeten overgeven aan Jezus. Hoe kijk jij hier tegenaan?
Ik ben op mijn hoede wanneer iemand zegt de waarheid in pacht te hebben. We hebben allemaal een bewustzijn en iedereen heeft zijn eigen beleving. Zelf zie het zo dat we voor 70% zelf invloed op ons leven kunnen uitoefenen. Als je alleen nog maar op de bank gaat zitten en continue tegen jezelf zegt: ‘De wereld is kut’, dan wordt dat vanzelf waar. Maar ik geloof daarnaast dat er een deel is van externe krachten. Ik denk niet dat we voor God moeten spelen. Ik geloof dat we met een reden hier zijn, namelijk om voor elkaar te zorgen en de wereld een betere plek te maken. Daarnaast zijn we hier ook om dingen te ontdekken en te onderzoeken en hebben we een vrije wil gekregen. Ik heb de afgelopen jaren veel onrust gevoeld en van alles uitgeprobeerd en ervaar nu meer rust door te doen wat voor mij goed voelt.

Geloof je in een hel?
Nee ik denk het niet.
Ik heb het idee dat we allemaal zielen zijn die na onze fysieke dood terugkeren naar waar we vandaan kwamen en hier op aarde levenslessen leren. Ik geloof ook in reïncarnatie. Na de dood zal er denk ik een evaluatie zijn en ik geloof ook in karma zodat je beide kanten van de medaille leert kennen. Ik neem de Bijbel dus niet zo letterlijk. Er is ook veel symboliek en ik vraag me soms af of God precies bedoeld heeft wat in de Bijbel staat, of dat de schrijvers ervan dingen hebben opgeschreven die hen goed uitkwamen. Wat bijvoorbeeld ook zoiets aparts is, is dat Katholieken gewoon een toegangsticket voor de hemel konden kopen; een aflaat. haha.

Wat zou jij mensen willen meegeven?
Dan kom ik terug bij God. Ik haal er veel rust uit en voel me gesteund. Ik zou het gewoon eens proberen: Ga eens zitten, doe je ogen dicht en praat tegen hem in je hoofd. Ik neem vaak een moment om even mijn dag door te nemen. Ik vraag wel eens: wat zou U doen in deze situatie? Dan komt er soms iets tot me. Dat vind ik heel fijn en dat gun ik iedereen. Wat ik ook belangrijk vind, is om iedereen in zijn waarde te laten en te accepteren dat niet iedereen hetzelfde is en niet proberen anderen te veranderen of te overtuigen. Doe gewoon lekker je eigen ding. Als mensen iets van je willen weten, komen ze wel naar je toe en anders niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *