Leven van Prana

Hallo luitjes,

Vandaag voelde ik al voordat ik goed en wel uit bed was gestapt, dat ik met het ‘verkeerde been’ uit bed dreigde te stappen. Hebben jullie ook wel eens dat het leven aanvoelt als een gedoetje en je niet goed weet wat je met jezelf aan moet? Daar had ik dus een beetje last van. Ik ben, zoals je wellicht weet, ook ‘maar’ een mens, met alledaagse beslommeringen en allerhande (mentale) uitdagingen.
Vandaag had ik een vrije dag voor mezelf en was het objectief gezien een perfecte dag voor een goede dag; Het is volop lente, het is lekker weer, de zon straalde aan een helderblauwe hemel, de vogeltjes fluitten. Toch had ik moeite om me te ontspannen en volop te genieten. Dat had weer eens te maken met mijn neiging tot over-analyseren en dat ik me iets te weinig heb geuit.

Ik begon de dag met een geleide bodyscan van een half uur, waarbij ik halverwege afhaakte vanwege teveel onrust. Er staan zoveel intellectueel stimulerende interviews en teksten op mijn to read en to watch-lijst, dat ik die onmogelijk in één mensenleven kan consumeren. En hoe wenselijk is dat eigenlijk? Ik houd ervan, maar BALANS.
Het zijn teveel indrukken en teveel afleiding die kunnen leiden tot overprikkeling.

In het weekend van 29 april deed ik mee aan ‘a touch of prana’ waarbij ik onder begeleiding ging vasten. Amudra Madhura leeft van Prana (levensenergie) en eet nauwelijks. Veel mensen haken direct af als ik hierover begin, ‘want mensen hebben voedsel nodig om te overleven. Mensen die zeggen dat dit niet zo is, bedonderen de boel. En bovendien is het gevaarlijk.’
Ik vind mezelf ruimdenkend en sta open voor nieuwe mogelijkheden. Ik geloof dat het kan; Levensenergie halen uit andere bronnen dan fysiek voedsel. Het is een revolutionair idee en wellicht de volgende stap in de evolutie van de mensheid. Stel je voor wat dit zal doen met de voedingsmiddelenindustrie. En wat het zal doen met je ecologische voetafdruk. Dat moet veel ‘moreel verheven’ mensen toch aanspreken.  (sorry ik ervaar momenteel een cultuurstrijd van vingerwijzende figuren in de media wat mij dwars zit ).

Het weekend stond in het teken van opruimen; fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch. We hebben Kundalini-yoga gedaan, speciale ademhalingsoefeningen en meditaties en aandacht besteed aan belemmerende overtuigingen.
Een bijzondere ervaring was het zeker. Er was een groep van 17 deelnemers en Amudra begeleidde ons samen met nog een vrouw.
Ik vond de groep wat groot en voelde weinig behoefte om te socializen dus heb me een beetje teruggetrokken.
Amudra moedigde ons aan onszelf uit te dagen, maar ik besloot mijn eigen plan te trekken. Ik dacht: ik kijk wel even hoe het loopt en als ik het niet trek, neem ik een sapje. Ik vond het al spannend genoeg dat ik deelnam en was gespannen over wat het niet-eten in combinatie met de oefeningen met me zou doen.
Ik heb het 41,5 uur volgehouden niks te eten.  Vrijdagmiddag rond 15 uur had ik voor het laatst wat gegeten, heel licht, voornamelijk groente en fruit en ik heb een heel klein beetje gesmokkeld met kale rijstwafels, een handje walnoten en enkele blokjes pure chocola.
Zondagochtend voelde ik me niet zo lekker, een beetje wiebelig. Ik denk voornamelijk psychisch.

Wanneer je helemaal leeg bent, heb je minder filter en voel je alles intenser. Dat kan voor een beetje angst zorgen.
Ik heb toen een sapje gedronken en daarna ging het heel prima met me. Veel heb ik overduidelijk niet nodig om te functioneren.
Na de oefeningen heb ik ervaren dat ik inderdaad een nieuwe bron van energie wist aan te boren. Ik heb helemaal geen last gehad van een vervelend hongergevoel. Ik voelde me heel helder en schoon.

Ik snap dat mensen weerstand hebben tegen het idee dat we geen voedsel nodig zouden hebben, maar ik vind het reuze interessant en wil er in de toekomst  vaker mee gaan experimenteren. Wat ik sowieso ga doen is vaker vasten en sap-detoxen, want daar voelde ik me super goed bij.  Ook ga ik meer lezen en uitwisselen met mensen over hun ervaringen met vasten. In onze westerse samenleving hebben we meegekregen dat 3 grote maaltijden en een aantal tussendoortjes per dag goed voor ons zijn en dat bovendien het ontbijt de belangrijkste maaltijd is van de dag.  Het dieet bestaat in mijn ogen grotendeels uit troep. Vulling.  Ik ben me steeds meer bewust van hoeveel rotzooi in de supermarkt te vinden is (palmolie en andere ongezonde vetten, kleur-, geur-, en smaakstoffen, conserveermiddelen, vulmiddel, pesticiden etc etc.  Allerlei toevoegingen zijn goedgekeurd door de EU en voedsel- en warenautoriteit, maar volgens mij  hebben al deze stoffen een individuele waarde waarbinnen het geen kwaad zou kunnen er een klein beetje van binnen te krijgen. Maar al met al krijgen we gedurende de dag volgens mij een hele cocktail binnen aan toxische stoffen, ook via de lucht, het water (een verziekt milieu) en via allerlei cosmetische en huishoudelijke producten. Wat in ieder geval aan de hand is, is dat wij veel meer consumeren dan we nodig hebben. Dit is onder andere te zien aan het feit dat meer dan 50% van de Nederlanders te kampen heeft met overgewicht, hart- en vaatziekten, kanker en andere ongemakken en ziekten.

Ik heb geen zin om teveel te stressen over hoe erg alles wel niet is, want ik geloof dat mindset het allerbelangrijkst is voor je gezondheid. Wel ben ik me dermate bewust van hoe verziekt de voedingmiddelenindustrie is, dat ik niet zorgeloos alles kan consumeren.
Met een eigen moestuin ben je al een stuk minder afhankelijk, maar nog onafhankelijker zou je zijn, wanneer je helemaal geen fysieke voeding meer nodig hebt.

Ik worstel momenteel nog een beetje met dit onderwerp, omdat het zo radicaal anders is dan wat ik gewend ben. Ik merk zowel in mijzelf als om mij heen nog ontzettend veel weerstand.

Waar ik ook een beetje klaar mee ben is veel geld uitgeven aan spirituele workshops en ik wil dus aan de ene kant  het gewone leven weer gaan oppakken, wat dat dan ook moge zijn tegenwoordig.
Dat we als mensheid niet op de oude voet van overconsumptie verder kunnen is een ding dat zeker is. Ik ga dus geen 1000-en euro’s uitgeven aan luxe retreats en spirituele begeleiding. Ik snap ook de kritiek op de kosten van dergelijke praktijken.

De periode vanaf zondagavond tot nu heb ik de neiging veel en alles te eten. Ik kom veel afleiding en verleiding tegen en eet vaak niet omdat ik honger heb, om de voedingstoffen en zelfs niet om het genot, maar om andere redenen zoals emotioneel ongemak en vraatzucht.

Wat ik ook verder wil onderzoeken is het gebruik van meer ecologisch verantwoorde cosmetica- en huishoudelijke artikelen. Zowel voor het milieu als voor mijn eigen gezondheid, en omdat ik zo min mogelijk wil bijdragen aan het spekken van de corrupte industrieën.
Veel mensen zijn zich meer van bewust van de ecologische impact van hun consumptiepatroon, maar vanuit gemak en gewoonte is het makkelijk te doen wat je gewend bent. Ik zal later meer delen en op een rijtje zetten over verantwoorde producten, wanneer ik ook met mensen ervaringen hierover heb uitgewisseld.

Interview met Amudra Madhura bij Next

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *