Liefde en haat liggen dicht bij elkaar

Hallo Luitjes,

Van de week was ik even enorm getriggerd door iemand die een idiote column deelde van Johan Fretz in het Parool waarin ongevaccineerden weer eens worden afgeschilderd als de ultieme untermenschen, namelijk niet voor rede vatbaar en tot op het bot egoïstisch. Het is beter voor mijn gemoedsrust om dit soort berichten compleet te negeren, maar soms ontkom ik er niet aan en roept het allerlei heftige emoties op. Maar ja, elke emotie heeft een functie he. Ook de nodige agressie kan worden omgezet in iets constructiefs; een vuurtje van passie als brandstof voor motivatie en creatie.
Ik vind de column ontzettend kortzichtig en blijk geven van een gebrek aan inlevingsvermogen en compassie.

Mensen die mij een beetje kennen, weten dat ik niet egoïstisch ben. Waarom voel ik toch telkens de neiging om mezelf te verdedigen?
Ik vind het echt bizar, absurd, krankzinnig wat er gebeurt en het wordt steeds gekker. Ik heb een vraag voor mensen die denken dat 15% van de Nederlanders 100% van de problemen veroorzaakt:
Waar is jouw gezond verstand gebleven? En nogmaals: waar ligt jouw grens?!
Ik heb mij verdiept in het tegengeluid en ik kan je vertellen: het snijdt hout.
En dat zijn geen berichtjes van verwarde personen op Feestboek, maar van serieuze onderzoeksjournalisten, zorgmedewerkers, artsen en wetenschappers. Ik heb mij hierin niet verdiept omdat dit zo leuk is, het is niet de weg van de minste weerstand. Ik doe dit niet omdat ik alleen maar aan mijzelf denk. De grootste crisis is in mijn ogen dat we totaal te gronde worden gericht door de machthebbers omdat zij daar niet zitten voor de gewone burger, maar voor het grootkapitaal. Ik ben niet jouw vijand en ik ben geen gevaar voor de volksgezondheid.
Ik heb al tot in den treure geschreven over waarom ik geloof dat deze vaccins ons niet gaan redden. In feite ben ik overtuigd van het tegendeel.

Die venijnige Fretz benadrukt nogmaals hoe geprivilegieerd de antivaxxers wel niet zijn als ze op hun achterpoten lopen wanneer zij voor de eerste keer in hun leven ervaren hoe het is om buitengesloten te worden. Dat dit geen discriminatie is, want niet prikken is een keuze en keuzes hebben nou eenmaal consequenties. Dat wetenschap geen mening is, en we de expertise van de autoriteiten moeten respecteren. En dat ‘de dood hoort bij het leven’ altijd gaat om de dood van een ander. Om te kotsen vind ik het werkelijk.
Fretz scheert elke niet geprikte over 1 kam en deelt de bevolking op in twee kampen. Polarisatie noemen ze dat. Aan de ene kant hebben we de brave burgers, die hun verantwoordelijkheid nemen en vanuit solidariteit een experimentele gentherapie hebben laten inspuiten Die heus 100% veilig en effectief is. Zij zijn moreel superieur. (Zelfs in de mainstream media komen berichten naar voren dat er toch veel doorbraakbesmettingen zijn bij volledig gevaccineerde mensen, dat de effectiviteit sneller afneemt dan verwacht. Worden mensen warm gemaakt om de boostershots te gaan nemen en tegelijkertijd staat op pagina 30 van de krant een klein berichtje over een nieuwe zeldzame bijwerking. Je zal maar net die persoon zijn.)
Aan de andere kant hebben we de antivaxxers die alleen aan zichzelf denken, slecht en achterlijk zijn.
Ik ben er helemaal klaar mee op mijn zogenaamde privileges te worden gewezen. Ja, het is fijn dat ik in Nederland geboren ben en niet in Afrika, waar mensen nog steeds sterven van de honger. Moet ik mij daar schuldig over voelen? Hoe weet die Fretz dat dit de eerste keer in mijn leven is dat mijn vrijheid wordt bedreigd? Dat dit de eerste keer is dat ik uitsluiting ervaar? Dat ik het niet erg vind als mensen van kleur of LBTQI mensen gediscrimineerd worden? Dat beeld klopt niet.
Ik weet heel goed hoe het is om buitengesloten te worden. Mag ik dat zeggen als witte hetero vrouw? Ik ben vroeger gepest omdat ik gewoon anders was en ik gun vanzelfsprekend niemand dat gevoel.
Ik ben niet bang om dood te gaan en ik neem met liefde zelf de verantwoordelijkheid om mezelf in leven te houden. Niemand anders is verantwoordelijk voor mijn gezondheid (behalve dan dat ik het vrij kwalijk vind dat we van alle kanten worden belaagd door milieuvervuiling en elke industrie verrot is en overheden en Big farma geen kut geven om onze gezondheid). Ik stel jou niet verantwoordelijk voor mijn gezondheid en zou het prettig vinden als dat andersom ook zo is. Ik respecteer jouw keuze en zou het fijn vinden als dat andersom ook zo is. Ook al is mijn overtuiging dat je de prikken beter niet kunt nemen en ik soms bezorgd kan zijn over je. Natuurlijk wil ik dat iedereen gezond is, mafklapper. Maar we hoeven niet koste wat het kost hoogbejaarden in leven te houden wanneer de kwaliteit van dat leven belabberd is. Dat bepalen zij uiteraard zelf.

Er zijn mensen die tegen mij zeiden: ‘Je kan wel tegen mij zeggen dat je dit of dat hebt gelezen, maar ik weet het niet en ik heb ook geen zin om me erin te verdiepen. Ik kies ervoor te vertrouwen op de experts en ik zie het allemaal wel.’ Ik zie dat als ontlopen van verantwoordelijkheid.
Ik ken mensen die ook vraagtekens hadden bij dit beleid, maar de prik hebben genomen omdat ze geen zin hadden in gezeik, omdat ze zich onder druk gezet voelde of omdat ze gewoon op vakantie wilde. Is dat solidair? Iemand zei ook dat hij ervoor koos de ‘complottheorieën’ niet serieus te nemen, omdat als het waar zou zijn, we er toch niks aan kunnen veranderen. Dat het leven dan geen zin meer zou hebben zelfs. Mij geeft het juist een gevoel van zingeving, van urgentie. Er staat nogal wat op het spel. Ik vind het de moeite waard om te strijden tegen onrecht, ook voor jou en jouw kinderen, voor onze toekomst. Omdat ik me verbonden voel met iedereen. Hier moet iets tegenover worden gezet. We zijn niet zo hulpeloos als we denken. We zijn enorm klein gehouden: Moderne mensen kunnen eigenlijk niks meer zelf en zijn gewend geraakt aan een comfortabel leven waarbij ze alles uit handen geven aan autoriteiten. We zouden een voorbeeld moeten nemen aan de indianen.
In het kringloop vond ik een poster met daarop 10 geboden van de Native Americans.

– The earth is our mother, care for her
– Honor all your relations
– Open your heart and soul to the Great Spirit
– All life is sacred: treat all beings with great respect
– Take from the Earth what is needed and nothing more
– Do what needs to be done for the good of all
– Give contstant thanks to the Great Spirit for each new day
– Speak the truth, but only of the good in others
– Follow the rythms of nature: rise and retire with the sun
– Enjoy life’s journey but leave no tracks.

Ik heb een groot hart, echt ik voel zoveel liefde dat de hele wereld erin past en ik gun iedereen het allerbeste. Geprikt of ongeprikt. Zelfs Mark en Hugo die in mijn ogen een van bovenaf bepaald onmenselijk beleid uitvoeren. Zelfs Johan Fretz. Ik geloof dat alles met een reden gebeurd, dat ieder een rol heeft in dit verhaal dat leven heet. In deze tijd komt er veel duisternis aan de oppervlakte. We leven echt in een verziekt systeem dat op geen enkel vlak houdbaar is. In de natuur zijn er scheppende krachten die zaadjes laten ontkiemen en bomen laten groeien, bloesem tot bloei laten komen. Er zijn ook destructieve krachten die organismen ‘opruimen’. Het is een groot wonder en ik sta wagenwijd open voor de mystiek ervan.
Ook wij  mensen zijn onderdeel van deze natuur. We staan er niet boven of erbuiten, we zijn onderdeel van de cyclus. We zijn constant in ontwikkeling en er wordt telkens een nieuwe balans gevonden. Momenteel zitten we in overgangsfase naar een nieuwe wereld en dat gaat gepaard met veel chaos. Ik heb een steeds helderder beeld over de richting waarin ik wil dat de wereld zich ontwikkelt. Dat is dichterbij de natuur.
Ik geloof dus ook niet in overbevolking. Ik geloof dat alles en iedereen een functie heeft in het geheel. Dat we hier met een reden zijn. Ik geloof in overvloed. Dat moeder aarde ons alles kan geven wat we nodig hebben als wij met haar samenwerken en haar ondersteunen. Er zijn genoeg hulpbronnen om iedereen te voeden, alleen niet genoeg voor de hebzucht van mensen. Met name de allerrijksten. Het is krankzinnig om je schuldig te voelen over je bestaan en om jezelf klein te houden.

Ook wij zelf hebben scheppende krachten, alleen zijn veel mensen helaas vergeten hoe krachtig ze daadwerkelijk zijn. Dat is niet arrogant, dat is prachtig! Er heerst hier zo’n giftige cultuur waarin aan de ene kant alles maakbaar moet zijn en tegelijkertijd je niet moet denken dat je wat voorstelt. Een goed recept voor depressiviteit.
De natuur bezit een zelf herstellend vermogen en wij mensen hebben dat van nature ook. Ook de kracht van gedachten is onvoorstelbaar krachtig. En liefde is het allerkrachtigste wat er bestaat.
Jullie zijn allemaal in mijn hart. Ik vergeef iedereen die mij pijn doet en bedank hen voor de lessen. Zoetsappig, sentimenteel en theatraal wellicht, maar daar heb ik schijt aan. Jouw oordeel zegt meer over jou dan over mij. Liefde is wat deze wereld nodig heeft. Lots of it.
Houd van jezelf. Vergeef jezelf. Love you!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *