Loslaten

Wat een belabberd weer is het vandaag, het hoost! En dat blijft zo de rest van de dag.
Vannacht kon ik totaal niet slapen. Ik was een beetje uitgeput geraakt, maar voelde me onrustig. Te moe om te praten of te lezen, maar niet ontspannen genoeg om in slaap te kunnen vallen.
Ik heb toen op Netflix gekeken naar Brasserie Valentijn, leuk. Daarna heb ik gekeken naar Amerikaanse cabaretier Marc Maron met zijn show ‘too real.’ Die vond ik ook heel vermakelijk. Het ging onder andere over zijn sterfelijkheid, meditatie, documentaires en leven in de moderne wereld. Uiteindelijk ben ik om half 3 gaan slapen.

Schoonmaken
Vanmorgen was ik om 10:00 wakker en heb eerst nog even op bed naar youtube gekeken. Daarna heb ik een sopje gemaakt en de keuken en wc schoongemaakt, kleren opgeruimd en mijn bed opgemaakt. Stofzuigen komt een andere keer weer. Ik en stofzuigers schijnen niet zo goed samen te gaan. Ik heb er in een paar jaar tijd al 4 versleten. Elke keer nam de zuigkracht dramatisch af, heel frustrerend. En ja, ik heb natuurlijk de zakken vervangen, de slang en buis gecontroleerd, filter.. etc. Ze hebben het gewoon niet zo op mij. Nu is er een dingetje afgebroken waardoor de kop er elke keer afvalt. Wat een ellende.
Dit is een vrij overzichtelijk probleem, maar ik ben wel iemand die dit soort dingen maanden kan laten liggen. Een ducktape-je erop plakken zou een tijdelijke oplossing kunnen zijn.
Het huis is weer een stukje meer toonbaar geworden en dat is fijn.

Ik heb wel een beetje buikpijn (afbraak ei) en voel me een beetje slecht over hoe ik de laatste tijd heb gegeten. Vooral gisteravond (patat met een frikandel speciaal) *schaam*. Ik heb behoefte aan een lekker stukje fruit, maar moet eerst moed verzamelen om naar de supermarkt te gaan.

Loslaten
Ik heb wel een leuk stukje gelezen in een boekje over het loslaten van alles wat je moet van jezelf. Alles wat je moet doen en alles wat je moet weten. Veel weten kan leuk zijn, nieuwsgierigheid is een goede eigenschap, maar het lijkt soms meer op achter de feiten aan hollen om alles bij te houden dan op je gemakje een interessant onderwerp bestuderen voor de lol.
Loslaten -Jan Wolter & Ingeborg Deana

Meditatie
Mediteren is ook zoiets wat we tegenwoordig ‘moeten’. De heilzame werking wordt wetenschappelijk ondersteund, het heeft alleen maar voordelen. Dit is DE oplossing voor al je problemen. ‘Weet je wat jij moet doen? Jij moet gewoon gaan mediteren’
Ik denk wel dat ik baat kan hebben bij wat rust, focus en ‘mindfulness’
Daarom heb ik weer een app’je op mijn telefoon gezet met een geleide meditatie die ik regelmatig probeer te doen. Op sommige momenten wekt het weerstand en irritatie op, op andere momenten is het heerlijk. Ik heb het al eens eerder gezegd, maar ik geloof dat er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden. Ik hoef trouwens echt niet meer naar Rome. De stad kan de hoeveelheid mensen en auto’s niet aan en is over zijn hoogtepunt heen.

Je hoeft niet persé stil te gaan zitten als dat niet je ding is.
Wat ik prettig vind is dit: (citaat van Osho)

‘onthoud één ding: meditatie betekent gewaarzijn. Alles wat je bewust doet is meditatie. Het gaat er niet om wat je doet, maar om de aandacht die je in de handeling legt. Lopen kan meditatie zijn, als je het bewust doet. Zitten kan meditatie zijn, als je het bewust doet. Naar de vogels luisteren kan meditatie zijn als je met aandacht luistert. Luisteren naar het geraas van je gedachten kan meditatie zijn als je alert en waakzaam blijft. Het gaat er alleen om dat je niet half slapend leeft. Dan is alles wat je doet meditatie.’

Later kom ik nog even terug over andere dingen om los te laten.
Positief denken bijvoorbeeld. Zwaar overschat als je het mij vraagt.

Peace of mind
In een ander boekje Vrede kun je leren van David van Reybrouck en Thomas D’Ansembourg gaat het ook weer over meditatie. Ik ben bijna op de helft. Het is een klein boekje van 100 pagina’s.
Het spreekt me wel erg aan. Ze zeggen dat het eigenlijk vreemd is dat de zelfhulpboeken gescheiden staan van de maatschappelijke thema’s in de boekhandel en bibliotheek. Je kunt geen vrede verwachten tussen een groep mensen als de individuen die er deel van uitmaken niet in vrede zijn met zichzelf. Kinderen zouden op school nog meer moeten leren over zichzelf, over communicatie en over samenleven in plaats van alleen aandacht te besteden aan persoonlijke prestaties. Conflicten hebben in de meeste gevallen te maken met miscommunicatie. Mensen begrijpen zichzelf niet, begrijpen de ander niet en kunnen niet op een geweldloze wijze communiceren wat zij willen.
Interessant.

Van het weekend staan er leuke dingen op het programma, waarover later meer 🙂
groetjes

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *