Mega-Sywerts

‘Alleen samen krijgen we Corona onder controle’ is de leus. En ‘we zitten allemaal in hetzelfde schuitje’.
Daar klopt natuurlijk niks van. Een klein percentage mensen op aarde bezit meerdere luxe jacht- en cruise-schepen, terwijl de overgrote meerderheid hulpeloos aan hun lot wordt overgelaten in lekke rubberbootjes, die als in een stoelendans in aantal afnemen.

Op 13 juli publiceerde journalistiek onderzoeksplatform Follow the Money een artikel over de dubieuze praktijken van farmaceut Moderna (1). De circa 10 miljard die de Europese Commissie aan de Amerikaanse vaccin-producent Moderna betaalt, maakt Brussel rechtstreeks over naar een vorig jaar opgerichte brievenbus-firma in belastingparadijs Zwitserland. De patenten op het Corona-vaccin zijn ondergebracht in een ander belastingparadijs in Delaware. Dit bleek uit onderzoek van Stichting Onderzoek Multinationale ondernemingen (SOMO).
Heel verassend dat een farmaceut zich zo misdraagt, is het niet. Eerder kwam al naar buiten dat ook Pfizer een voor hen zeer gunstige fiscale structuur optuigde (2). De uitzonderlijk vermogende bedrijven hebben de financiële mogelijkheden om goedbetaalde fiscalisten en accountants in te huren die de mazen in de wet vinden. Dit is niet illegaal, wel vrij asociaal. Ook Pfizer maakt dankzij de Corona-vaccins miljarden euro’s winst via Nederlandse vennootschappen, en draagt daarover geen cent af aan de Nederlandse staat. Terwijl er veel belastinggeld naar de ontwikkeling van de vaccins gaat in de vorm van overheidssubsidies en hulp van universiteiten, vloeit er niets terug naar de schatkist.
Pfizer verwacht in 2021 26 miljard euro omzet te draaien met het Corona-vaccin. Hoeveel winst de farmaceuten precies draaien is niet bekend, wel zeker is dat het om astronomische bedragen gaat.

SOMO-onderzoeker Vincent Kiezebrink noemt het een schande (3). “Als samenleving betalen we driedubbel” zegt hij. Naast het financieren van de vaccinontwikkeling met belastinggeld en het ontwijken van vennootschapsbelasting, noemt hij ook de te hoge prijzen voor de aanschaf van de vaccins. Per dosis betaalt de EU 22,50 dollar, wat neerkomt op een totaalbedrag van 10,35 miljard dollar. Daarnaast zijn de farmaceuten vrijgesteld van het uitkeren van schadevergoedingen. Ook de kosten van mogelijke vaccinschade zijn dus voor de burger.

Dit destructieve mechanisme beschreef de veelgeprezen econoom Noreena Hertz in haar boek ‘The silent takeover, global capitalism and the death of democracy’ (4):
Tegenover mondiale kapitalistische belastingontduiking staan democratieën van afzonderlijke landen machteloos. Kapitalistische belastingontduiking berooft democratieën van financiering en maakt ze zo machteloos. Het is een race naar de bodem waarbij de zwakste schouders de zwaarste lasten dragen: doordat de grote internationale corporaties belasting ontwijken, moet de gemiddelde belastingbetaler onevenredig veel betalen. Overheden zouden stabiele belastingsystemen met voldoende opbrengst moeten hebben om te kunnen investeren in essentiële publieke voorzieningen.

Zo ‘gratis’ zijn deze vaccins dus niet. Al met al betaalt de burger een ontzettend hoge prijs.

Bronnen:
1. https://www.ftm.nl/artikelen/vaccin-miljarden-moderna-belanden-bij-brievenbus-bv-in-zwitserland
2. https://joop.bnnvara.nl/nieuws/belastingparadijs-nederland-laat-pfizer-miljarden-wegsluizen
3. https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/moderna-sluist-miljardenwinst-weg-naar-belastingparadijzen
4. Hertz, N. (2002). The silent takeover, global capitalism and the death of democracy (New ed). Cornerstone.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *