Rust zacht lieve Peet

Peet is voor mij altijd als een tweede moeder geweest, al waren er ook periodes dat ik haar wat uit het oog verloor toen ik druk was met mijn leven in Utrecht.

Ik hield en houd ontzettend veel van haar. Dat maakt het ook zo moeilijk haar te moeten missen.

De perioden van ziekte en behandelingen waren erg zwaar voor Peet. Zorgen over haar gezondheid speelden altijd wel een beetje op de achtergrond. Vaak hield ze zich dapper, sterk en levenslustig.

Ik probeer te denken aan alle mooie herinneringen en haar positieve instelling. Soms had zij ook sombere buien, maar ze had een enorme veerkracht, strijdlust en heel veel liefde en humor.
Op dit moment overheerst bij mij het verdriet.

Peet heeft veel lieve mensen om zich heen verzameld die veel om haar geven. Zij was creatief en attent. Ik vroeg haar een paar jaar terug voor een coachingsopdracht een top 5 van mijn positieve en negatieve eigenschappen te maken. Ik kreeg een brief met per positieve eigenschap een knutsel en ze zei dat ze er nog wel veel meer kon bedenken en dat ik niet te streng voor mezelf moet zijn. Dat ik goed genoeg ben. Dit laat zien hoe liefdevol en supportive ze was. En hoeveel ze te geven had. Ze was heel sociaal en dol op dieren en de natuur.

Peet ging vroeger mee op vakantie, naar het strand en in de bossen. We hebben veel logeerpartijtjes gehad met chips en knutseldozen. We hebben uitjes gehad met lekker eten en drinken, goede en slechte voorstellingen, hebben samen geshopt en ontzettend veel gelachen.

Haar dood zagen we aankomen, was onvermijdelijk. Maar dat maakt het niet minder verdrietig. Dit verlies confronteert me met de kwetsbaarheid van het bestaan.

We hebben goed afscheid kunnen nemen. Peet zei me hoe wij haar leven mooier hebben gemaakt, dat we zoveel leuke dingen samen hebben meegemaakt al sinds mijn geboorte en verzekerde me dat er weer gelachen gaat worden. De laatste keren dat ik haar sprak was zij ontspannen en vredig. Ze had zich erbij neergelegd zei ze. Moe van alle stress en pijn van behandelingen en onzekerheid. Gelukkig had zij dankzij morfine niet veel pijn en was ze niet bang.

Rust zacht lieve Peet.

We hebben elkaar, de herinneringen en de liefde die voortleven.

2015 themaweek sterven en rouw - Lesmateriaal - Wikiwijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *