Vlees

Dit jaar zie ik om mij heen steeds meer veganisten (ook wel vegans).
Dit gaat niet alleen over het niet eten van dierlijke producten, maar heeft ook te maken met een duurzame levensstijl. Ik ben absoluut geen expert, maar het vraagt zeker (mijn) aandacht.

De opkomst van Vegans
Er lijken de laatste tijd steeds massaler maatschappelijke thema’s te spelen die iedereen in mijn omgeving, inclusief mijzelf,  bezighouden en beïnvloeden. Waaronder het veganisme.
Via het medium internet, worden hypes als een olievlek verspreid en zijn mensen meer en sneller op de hoogte van wat er zich in de wereld afspeelt.  Ik denk dat er nu minder gecensureerd kan worden. Mensen willen weten hoe het zit en hebben overal een mening over.
En ik denk dat hierdoor het bewustzijn en de invloed van consumenten groter is geworden.  Kennis is macht.

invloed als consument
Voorheen was ik sceptisch over mijn eigen invloed, maar nu is de invloed van de consument steeds groter en dat is heel mooi. Vooral als mensen meer bewuste keuzes maken.  Meer mensen denken na over wat ze kopen. consumeren en identiteit hebben alles met elkaar te maken. Je laat zien wie je bent door de keuzes die je hierin maakt. Voor een deel is dit ijdel, voor een deel is het idealistisch.

Nu heb ik dus ook het gevoel dat ik hier echt iets mee moet.
Ik begin me steeds vaker schuldig te voelen.
Het is not-done om nog een ‘gewoon’ Stukje vlees te kopen.

Arme dieren
Dat dieren slachten en opeten eigenlijk best zielig is, wisten we allang.
Als je erbij stil staat, voelt het soms best gek. Het vlees op ons bord zien we het liefst verwerkt tot een product dat we niet meer bewust met een levend dier associeren zoals hamburgertjes, worstjes en file’tjes.  Ik zou er erg veel moeite mee hebben om zelf te moeten doen wat hieraan voorafgaat: het slachten/doodmaken/vermoorden van een dier.  Is dat niet hypocriet?
Het ene dier is onze vriend is: bv de hond, En het andere dier ons eten: een varkentje.

Om van dat nare gevoel af te komen, steek je je kop in het zand. Maar zoals ook opgaat voor andere onderwerpen, is het zand grotendeels weggewaaid.  Dan rest het alternatief:  actie ondernemen.

Wat nu? 
Nu zijn er verschrikkelijke documentaires verschenen, die ik liever niet kijk. Toch weet ik van het bestaan en weet ik dat het er niet behoorlijk aan toegaat in de bio-industrie.

Ik ben al eens flink overstuur geraakt door dit thema.
Aardappels, vlees en groente, dat was toch normaal?
melk, boter, yoghurt, kaas en eieren?  Ook zielig?
Mensen hebben altijd al dieren gegeten, ook in oertijd. Hoe zit dat dan? Zijn mensen van nature carnivoren?
Inmiddels  hebben mensen zich  ontwikkeld en zijn er goede alternatieven, toch?
Of zijn we doorgeslagen?
De gebruikelijke omstandigheden van tegenwoordig zijn crimineel en algemeen geaccepteerd of ontkend,  maar hoe zit dat met biologische, vrije uitloop en scharrel producten?

Niet willen meewerken aan de gruwelijkheden die dier en milieu worden aangedaan, dat is een benijdenswaardig ideaal en levenswijze.  Het lijkt  een radicaal besluit om dierlijke producten van het menu te schrappen. Ingrijpende veranderingen roepen altijd weerstand op, ook bij mij.
Het is ingewikkeld en lastig als er dingen veranderen.

Bananagirl
Tot noch toe lijkt het me erg moeilijk om je leven hieraan totaal aan te passen, maar het wordt steeds makkelijker door deze beweging en de vele initiatieven en dat vind ik op zich een mooi iets.
Hoewel er ook veel doorgeslagen figuren rondlopen.  Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van de megafitte bananagirl? Deze vrouw eet 50 bananen per dag en raadt iedereen aan hetzelfde te doen. Dat lijkt me wat teveel van het goede.

De groenemeisjes lijkt me wel een sympathiek initiatief wat dit aangaat.

http://www.degroenemeisjes.nl/
Waar na bewustwording behoefte aan is, zijn denk ik praktische tips: hoe gaat het nu in de praktijk in zn werk.
Ik denk dat ik de komende tijd nog wel het een en ander ga leren op dit gebied.

Bekijk ook deze leuke en interessante aflevering van de Hokjesman over ‘de duurzamen’
De Hokjesman – De duurzamen

Interessante podcast over veganisme op Mindshakes. 
Interview met de groene meisjes – Mindshakes

Arjen Lubach over vlees en CO2:
Hij is goed!

Op npo zijn talloze documentaires te zien over voeding en ook Dennis en Jeroen hebben het thema aangestipt:
Hebben deze kipcorns wel een goed leven gehad?!

IMG_4569
erg he

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *