Wat eten we vandaag? Licht en lucht of biefstuk met patat?

Eten, je zou er een boek over kunnen schrijven 😉
Gezond leven is tegenwoordig best een uitdaging vind ik. Zeker omdat we dagelijks om de oren wordt geslagen met tegenstrijdige waarschuwingen en adviezen en ik me pijnlijk bewust ben van alle consequenties van mijn (verkeerde) keuzes.

Na mijn prana-vastenweekend was ik, zoals ik al verwachtte, toch wat van slag en heb een inhaalslag gemaakt en ben daarna vervallen in slechte gewoonten.

Sinds een paar dagen probeer ik mijn leven weer wat te beteren. Gister ben ik voor het eerst sinds 2 mei voorzichtig weer een stukje gaan hardlopen, dat was best lekker. Dat weet ik wel, maar toch zie ik er elke keer tegenop om in beweging te komen en ervaar een enorme drempel, omdat ik bang ben dat het tegenvalt en zwaar is. Het is natuurlijk makkelijker om op je reet te blijven zitten.
Zelfs na de overwinning op die eerste drempel, blijft vaak de weerstand. Tot het een gewoonte is die duidelijk loont.
Verder wordt ik door Thom aangemoedigd mee te intermitted fasten, dus het ontbijt over te slaan en enkel te eten tussen 12:00 en 20:00. Dat is sinds enkele dagen ook weer aan de hand. Wanneer je niet constant zit te kanen, gun je je darmen wat meer rust. De slogan: ‘Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag’ is wat mij betreft echt achterhaald! Sterker nog : ik denk dat 1 maaltijd per dag eigenlijk meer dan genoeg zou zijn. We zijn het alleen niet gewend om het ongemak van een lege maag te accepteren. Elke behoefte moet direct bevredigd worden! Verwende luie nesten zijn we. In de tijd van de jagers moesten ze toch vaak eerst op pad voordat ze konden eten. Er was geen koelkast oid 😜.
Dit is tegenwoordig een beetje mijn schrikbeeld:

Alles geautomatiseerd, vanuit huis met 1 druk op de knop binnen  handbereik. Gevolg: moddervette luie mensen die nergens bereid zijn moeite voor te doen.

De ene keer gaat het me beter af dan de andere keer om het ontbijt over te slaan en ‘s avonds niet meer te snacken. Ik ben nogal snel ‘van slag’ en gun mezelf veel slack. Maar wanneer ben je nou eigenlijk lief voor jezelf? Eigenlijk is het helemaal niet lief voor je lichaam wanneer je het volstopt met gefrituurde dingen of suikerbommen. Stom hoe we die associatie hebben gemaakt met belonen.

‘Luister naar het fluisteren van je lichaam, zodat het niet hoeft te schreeuwen’, vind ik een mooie uitdrukking, maar zelf breng ik het eigenlijk onvoldoende in de praktijk. Ik kamp namelijk al maandenlang met een flinke huiduitslag die duidelijk om aandacht vraagt. Vrijdag ga ik eindelijk eens naar de huisarts om vast te stellen wat het nou eigenlijk is. Ik dacht in eerste instantie aan een soort schimmel, maar het oogt ook een beetje als psoriasis al vind ik het niet zo vurig en ik heb geen jeuk.
Op Instagram zag ik een meid die foto’s deelde van haar psoriasis en hoe ze er door middel van oa de juiste voeding helemaal vanaf is gekomen. Zij is nu orthomoleculair therapeut.

Omdat ik de afgelopen jaren helemaal in de spirituele wereld en het bewustzijn ben gedoken, overweeg ik ook het idee dat letterlijk alles wat ik waarneem een manifestatie van mijn bewustzijn zou kunnen zijn, maar daar ben ik nu weer een beetje van aan het afstappen. Ik wil namelijk weer gewoon een bescheiden mens zijn.

De Germaanse geneeskunde stelt dat elke ziekte zijn oorsprong vindt in een emotionele disbalans. De verschillende klachten verwijzen dan naar een (soms onbewust en/of systemisch) emotioneel trauma (trauma klinkt groot maar kan ook iets heel kleins zijn. Het betekent eigenlijk impact) die je lichaam probeert te verwerken. Met het helingsproces komen de symptomen. De darmen zijn bijvoorbeeld sterk verbonden met emoties en darmklachten zouden te maken hebben met moeilijk verteerbare emoties. Je kunt het ook zien aan de spreekwoorden en gezegdes die we gebruiken. De huid zou te maken kunnen hebben met iets of iemand die je op de huid zit.
Ik denk dat elke ziekte een emotioneel element in zich heeft omdat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Dit kan mensen heel boos maken, omdat je hen of  de hunne ervan zou beschuldigen hun ziekte zelf veroorzaakt te hebben. Verantwoordelijkheid nemen is iets anders dan schuldig zijn in mijn ogen.
Natuurlijk is niet alles weg te maken door middel van leefstijl, maar ik ben ervan overtuigd dat het op zijn minst een handje helpt. Dat het voor mijzelf in elk  geval de moeite waard is. Makkelijk is het allerminst. Zeker voor mensen die elk dubbeltje om moeten draaien, waarvan we er in deze tijd van hyperinflatie steeds meer zullen hebben. We hebben te maken met elementen van buitenaf waar we weinig invloed op kunnen uitoefenen. Hoe kun je daar nou het beste mee om gaan? En hoe kunnen we elkaar meer ondersteunen? Je zou het niet zeggen, maar ik zou stress zoveel mogelijk willen elimineren. Want stress is het ergste wat er is en net iets waar veel mensen continue onder lijden door onszelf en elkaar druk op te leggen.

Hoe leef je nou op een ontspannen manier een beetje gezond zonder dat je obsessief word en doorslaat? Hoe maak je het zo leuk en makkelijk mogelijk? Op wilskracht ga ik dit niet redden.

De laatste tijd zie ik steeds meer mensen langskomen die zeggen dat dierlijke eiwitten juist wel goed voor ons zijn en zij er heel lekker op gaan. Eerder leek het ideaal om deze zoveel mogelijk te vermijden en richting een volledig plantaardig dieet te gaan. Het carnivoren- of paleodieet is ondanks deze trend ook weer in zwang. Over een volledig plantaardig dieet ben ik ook weer een beetje  gaan twijfelen. Met name omdat het vegan-dieet in de zogenaamde woke-agenda past en het zo gepusht lijkt te worden.  Ja, we moeten goed met de dieren omgaan en kunnen best iets minderen. Maar ik wil niet dat in de toekomst voor me wordt bepaald of ik wel of niet recht heb op een krekelburger (citaat van Jan Hommel).
Dat de boeren nu moeten inkrimpen vanwege een papieren stikstofprobleem, vind ik ook niet oké.
Ik was nooit zo betrokken bij het boerenleven, maar ik denk wel dat hardwerkende boeren belangrijk zijn voor de voedselvoorziening. In het verleden kregen zij meer steun van de overheid en werden gedwongen uit te breiden en efficiënter te werken. Ze staan nu onder grote druk. Boerin Bertie is boos! Het gaat niet alleen over dierlijke producten denk ik, maar over de hele natuurlijke voedselvoorziening die onder druk komt te staan. De boeren in Nederland schijnen relatief schoon te werken. Megastallen zijn echter iets wat we niet moeten willen. Maar alles kapotmaken is weer het andere uiterste. Ik heb het idee dat mede door de dreiging van tekorten moestuintjes tegenwoordig steeds populairder zijn.
Ik ben ervan overtuigd dat een goed stuk vlees beter voor je is dan een genetisch gemodificeerd en zwaar bewerkte beyond-meat-burger. Wat mij betreft zo natuurlijk mogelijk. Orgaanvlees schijnt boordevol vitaminen en mineralen te zitten. Ik heb een potje supplementen van besteld bij modern native (grasgevoerde orgaanmix). https://modernnative.nl/
Bij boer en voedsel collectief kun je als consument direct bij de boer kopen. Dat moet ik ook maar weer eens doen.
https://boerenvoedsel.nl/

Wat ik ook denk is dat de tarweproducten van tegenwoordig niet prettig zijn voor ieders darmen, ook zonder coeliaki. Waarschijnlijk ben ik ook glutenintolerant. Ik las dat op termijn de kans op lekkende darmen groter wordt en dat dit steeds vaker voorkomt. Ook omdat gedurende de jaren allerlei troep in de darmwand blijft plakken en aankoeken. Ik ga vanaf nu proberen een tijdje geen gluten te eten, dus geen brood of pasta. Wel oa rijstwafels en zilvervliesrijst. En ik ga even onderzoeken welke alternatieven er nog meer zijn. Heb aan een paar vriendinnen van wie ik weet dat ze bezig zijn met gezonde voeding, gevraagd wat zij zoal eten op een dag. Dat zijn over het algemeen idd geen gluten, weinig dierlijke producten en veel groente (en fruit). Het liefst biologisch. De dirty dozen is een lijstje van meest bespoten groente en fruit die je beter biologisch kunt kopen zoals appels, aardbeien en spinazie. Maar ook selderij zie ik nu. Er zijn ook producten waarbij het minder uitmaakt zoals uien, kiwi. Over het algemeen doe ik mijn boodschappen uit gemak en vanuit financieel oogpunt gewoon bij de Lidl en wat niet biologisch te krijgen is, koop ik dan gewoon. Ik denk dat ik eigenlijk ook lactose moet vermijden om mijn gezondheid te optimaliseren. Dus geen yoghurt. En waarschijnlijk voegt kaas ook weinig toe. Ik vind het wel erg lekker, kaas. We hebben net een kilo gekocht 😇

Ik krijg nu wel een beetje trek, nu ik zo uitgebreid over eten aan het praten ben de hele tijd.
Wij hebben een juicer aangeschaft en ik maak zoveel mogelijk groentesapjes. Het liefst elke dag. Dingen die ik er vaak in gooi zijn bleekselderij, wortel, bietjes, komkommer (die zijn trouwens 2 keer zo duur geworden).

Vandaag heb ik nog niet gegeten. Ik ga straks een groentesapje maken en sowieso wat fruit en noten en rijstwafels met pindakaas nemen.

Gister heb ik 2 gegeten:
2 gebakken eieren
1 glas wortelvenkelsap met groen poeder (chlorella, spirulina en tarwegras)
1 glas citroen, sinaasappel, grapefruitsap
4 dadels
3 bananen
Een bakje cashewnoten
2 plakjes kipfilet
pure cacao met gekookt water
Tussendoor drink ik veel (gefilterd) water en kruidenthee.
Ik neem ook regelmatig een beetje zeoliet (dat schijnt ook gifstoffen af te drijven. En wat biologische appelazijn in water.

Zilvervliesrijst met knoflook, ui, kerrie, brocolli met geraspte parmezaanse kaas en nootmuskaat, kipfilet met pesto en peper en himalayazout.

Ook wil ik geen chips en koekjes meer eten (op werk). Wat is nou eens een haalbaar doel wat dat betreft? Nooit meer werkt niet zo goed. Marlous van optimavita heeft het altijd over bewuste genietmomentjes. Ik wil graag meer stilstaan bij en  waarderen wat ik eet.

Zilvervliesrijst met een overdreven groot stuk kip en broccoli.


Dit vind ik lekker: yoghurt met banaan, nootjes, chiazaad, lijnzaad, cacaonibs. Misschien toch wat meer geld uitgeven aan een gezonde plantaardige yoghurt? Mss kokos.


Paardebloemen rozenblaadjes thee


Een kleine selectie van mijn verzameling kruidenthee. Detox – en ontspanningsthee. Oa lavendel, munt, gember, venkel, kamille, anijs.

Gister hebben we voor de hele week boodschappen gedaan bij de Lidl.


Groetjes van de fruitschaal. Snel die nectarine opeten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *