365 dagen succesvol

365 dagen succesvol is een commercieel bedrijf, opgericht door 2 mannen: David en Arjan.
Zij bieden verschillende diensten aan op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.
Ze hebben een website met inspirerende blogs, filmpjes op youtube, een 13-stappen programma en een jaarprogramma.
http://365dagensuccesvol.nl/

Ik ben dubbel over het initiatief.
Toen ik de filmpjes van David en Arjan voor het eerst zag, vond ik het inspirerend en wilde ik meteen aan de slag. Ik heb een boekje gemaakt met hierin de uitgewerkte opdrachten behorende bij het 13 stappenplan naar een gelukkig en succesvol leven.

alweer een zelfhulpprogramma?!
Nu ik het zo opschrijf, vind ik het zelf ook afschuwelijk en vermoeiend klinken. Dit is inderdaad het zoveelste zelfhulpprogramma/boek waar ik me (met vele anderen) instort.
En de weerbarstige praktijk werkt zelden volgens vast recept.

Hou nou toch eens op!
Het plan impliceert het wijdverspreidde en ongelukkigmakende idee dat het leven maakbaar is.
Alles kan en alles is mogelijk, de wereld ligt aan je voeten. Je moet zelf verantwoordelijkheid nemen voor je succes en je geluk, het heft in eigen handen nemen. Omdat alles kan, moet je ook van alles.
Je moet alles uit het leven halen wat er in zit en als je dat niet lukt, ben je dus een loser.
Zo voelt het soms een beetje.

Er zijn, in mijn beleving,  zoveel dingen waar je geen invloed op hebt, en waar je het maar mee moet doen.
Je hebt een bepaalde genetische aanleg, een bepaalde opvoeding, invloedrijke ervaringen, allerhande omgevingsinvloeden en een persoonlijkheid.

Ik denk dat de maakbaarheid van het leven op hysterische wijze een klein beetje wordt overschat en dat de invloed die wij hebben veel kleiner is dan vaak wordt voorgeschoteld.
Toch lijkt het me gezond om de overtuiging te eigen te maken dat deze invloed groot genoeg is om de moeite waard te zijn.

Ik ben zelfs een keer naar een kennismakings-seminair geweest waar David een praatje hield.
Ook hier had ik dubbele gevoelens over. Aan de ene kant vond ik het wederom  heel inspirerend. De man vertelt levendig en enthousiast, maar ook met een stelligheid en arrogantie. Ik voel een weerstand en heb moeite met  (bijna) alles en iedereen die de waarheid in pacht zegt te hebben.

Nou vooruit dan maar
Ik heb me voorgenomen om overal uit te halen wat ik er uit kan halen, ook al ben ik het lang niet overal mee eens. Daarom wil ik toch graag delen wat ik wel uit het 13 stappenplan heb gehaald.  Beginnende bij de eerste stap.
Wie weet inspireert het ook een ander.

Eerste stap is te bedenken waarnaar je verlangt, wat belangrijk voor je is.  Dit is trouwens iets anders dan mijn kernwaarden. Het zijn de punten die ik graag meer wil in mijn leven.

Mijn antwoorden zijn:
– zelfacceptatie
– zelfvertrouwen
– rust
– voldoening

volgende keer stap 2.

success-805552_960_720

6 gedachten over “365 dagen succesvol”

 1. Ik ontvang die mails ook maar heb me er nog niet toe kunnen zetten om er zelfs maar één te lezen. Uiteindelijk willen ze vast dat je dure seminars gaat volgen en is het niets meer en niets minder dan mannen die veel poen willen verdienen.
  Hoog tijd om me voor hun mails af te melden dus.

  1. Hee Marieke,

   Ik krijg ook veel mails met aanbiedingen en aan het eind van elk filmpje laten ze nu een stukje zien over het jaarprogramma ter waarde van ongeveer €4000 euro. Je komt dan een jaar lang 1 keer per maand met een grote groep een dag bij elkaar om oefeningen te doen en dingen met elkaar te bespreken.
   Er is daar ook een team van professionals zoals coaches ed.
   Ik vind het nogal wat.
   De mannen doen het slim en hebben ondernemingstalent.
   Ze hebben zeker wat te bieden en er is op zich niks mis met commercie, maar alles wat ze gratis aanbieden is inderdaad een voorproefje van het ‘geweldige jaarprogramma’.

   Voor mezelf houd ik het bij het gratis 13-stappenplan, waar ik een beetje houvast aan heb bij het vormgeven van mijn eigen doelen. Ik hou wel van gratis 😉

   1. Gratis is ook wel relatief kansloos. Je gunt jezelf en de ander niets en alwaar blijkt? Je krijgt wat je wilt… Niets. Dat is de law of destruction. Zeven stappen naar kansloosheid.

    1. Hoi Hans,
     Ik begrijp niet zo goed wat je bedoelt met je reactie. Je reageert op een blog uit 2016. Ik moet zeggen dat er in mij ondertussen flink wat veranderd is haha.
     Ik geloof dat we zeker verantwoordelijkheid moeten nemen voor ons eigen leven en dat we wel degelijk een creatief/creërend vermogen bezitten. Wel worden sommigen harder uitgedaagd dan anderen en liggen er veel aspecten buiten de cirkel van invloed. Ik gun de mannen van 365 ook hun succes. Ieder moet voor zichzelf bepalen waar je wat mee kan. Groetjes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *